Sunday, October 14, 2012

VLNR Jan van der Meer Videoproducer, Sindile Mamba Marketing Manager Swazi Secrets en Volunteer Manager John Pearce (De blauw gearceerde woorden in dit artikel zijn 'links' waar u films of meer informatie vindt!

Tip: Lees eerst alles en klik daarna op de rechtermuistoets om die 'links' te bekijken op een andere tabblad! Anders ben je deze pagina even kwijt,  maar je kunt hem terughalen door linksboven op het linker pijltje te drukken!)   

Jan van der Meer is bekend van Zandvoort VVV promotiefilms en de vele promotie filmpjes op YouTube onder de naam ZandvoortTV. Jan produceerde in 2005 in het zeer arme Swaziland deze videoclip voor 2400 plattelandsvrouwen die één keer per jaar iets kunnen verdienen (héél weinig) met het oogsten van vruchten uit Marula bomen. De noten ervan worden vermalen in een fabriek die mede gefinancierd wordt door de Koningin Moeder. Ze produceren daaruit olie voor huidverzorgende producten genaamd Swazi Secrets. Mede door deze videoclip werden ze wereldwijd populair en kregen een groot geldbedrag in Brazilië uit handen van oa Richard Branson een van de rijkste mannen op aarde.

Kenmerkend voor de vrouwen in Swaziland is de kleding:  een om hun blote lijf geknoopt kleed met als afbeelding de kleurrijke Swazi vlag. Ook de gedragen sieraden zijn bijzonder. Armbanden, halskettingen en oorbellen zijn gemaakte van zeer kleurige kleine kraaltjes. Een heidens karwei om ze te maken. Veel vrouwen verkopen ze vervolgens zittend langs de enige doorgaande snelweg door Swaziland. Wachtend op spaarzame toeristen die op doorreis zijn van het Kruger Park naar de TuinRoute en Kaapstad of visa versa . Ze stappen maar zelden uit hun auto of de bus om wat souvenirs te kopen. Deze prachtige sieraden heten BEAD. Het zijn dus kleine pareltjes van glas in prachtige felle kleuren.  Jan is er al vele malen geweest en is er nu ook weer heen voor een half jaar voor het vrijwillig produceren van promotiefilms voor het land en bedrijven die ook weer anderen helpen. Hij heeft echter de laatste keer wat van die doeken en sieraden meegenomen. De opbrengst komt ten goede van deze vrouwen die zich vaak ook moeten inzetten voor de ongelooflijke aantallen weeskinderen. (Oorzaak Aids)  Er zijn er nog enkele te koop en te zien bij Kunstenares Ellen Kuijl die dit unieke handwerk ook waardeert en ook zelf prachtige sierkunst maakt in de unieke authentieke Smederij  in haar 
aan het Schelpenplein 12, in Zandvoort dat is een zijstraat van de gezellig drukke Kerkstraat in het centrum van Zandvoort tegenover de bekendste lokale ijswinkel (Giraudi).


Jan ontmoette deze Zuid Afrikaanse vrouw op de foto's met de sieraden eerder dit jaar. Zij is Manager in het Cultureel Dorp Matsamo op de grens van Zuid Afrika en Swaziland tijdens een PUM-opdracht. Dat is een door de
Nederlandse Regering gefinancierde organisatie die kan kiezen uit zo'n 3500 vrijwilligers die hulpbehoevende ondernemers in het buitenland ondersteunen met hun gespecialiseerde kennis. 

Jan werd ernaar gestuurd als Senior Video-Marketing Expert. Dit dorp lijdt namelijk erg aan te weinig inkomsten door afnemend aantal toeristen (met 25%) en een grote brand die hun inkomsten uit verhuur van een groot aantal verbrande accommodaties en restaurant verwoestte. Gelukkig kunnen ze nog iets verdienen met hun culturele dansshow en het verkopen van deze souvenirs.

U kunt Jan voorlopig In Zandvoort benaderen van mei tot oktober en hem o.a. volgen op Facebook of op het nieuwe succesvolle Pinterest  en bekijk ook eens zijn andere project voor hulp aan weeskinderen en scholen in Kenya Uganda Rwanda en nu dus Swaziland. Wist je dat je gewoon vanuit je luie stoel thuis een kind daar door even te spreken op Skype héél gelukkig kunt maken? Zie:  www.SkypeOrphanSchoolkids.org